68 – Belangrijk maken.

Minimalisme is datgene belangrijk maken wat voor jou écht belangrijk is en alles verwijderen wat daar niet bij helpt. – Jelle Derckx

Klinkt zo lekker eenvoudig, vind je dat belangrijk? Oké mee door gaan, zo niet, kap ermee! I wish, dat het zo eenvoudig zou zijn toch. Met spullen steeds minder moeite maar met gedachten die via allerlei kanalen binnenkomen. Minder makkelijk. Vooral bij zaken, waar je toch niets aan kan veranderen. Van die dingen die gebeuren, waar je soms volledig buiten staat, maar waar je dan toch druk mee bezig bent. Bewust of onbewust hoor. Klinkt weer lekker vaag.

Ik kan soms zo druk zijn met van alles dat ik even mezelf vergeet. Niet bewust, maar je zit gewoon lekker in je flow van ‘druk zijn’. Oftewel van hier naar daar rennen, geen pauze, gewoon werken en dan dit en dan dat, dat er soms even geen tijd meer overblijft. Het verschil is met voorheen is dat ik dat nu doorheb en mezelf een halt toe kan roepen. Alleen nu nog even iets verzinnen wat je dan die zogenaamde ‘rust’ geeft.

Ja ga wandelen, mediteren, zwemmen, fietsen ( zonder fiets), hardlopen, naar de sportschool, met je hond lopen, een boek lezen, een serie kijken of gewoon even niks doen. Dat laatste lijkt me zo heerlijk, maar tegelijk zo onmogelijk. Vroeger tijdens mijn opleiding was ik erg goed in niks doen. Vooral als ik veel moest doen, maar moest ‘wachten’ op inspiratie. Dat kwam altijd diep in de nacht als ik echt niks aan het doen was. Maar nu kan ik dat niet meer. Er moet altijd iets gebeuren, maar bovenstaande activiteiten passen nog niet in mijn favoriete lijstje van dingen die gedaan kunnen worden.

Misschien is opgejaagd voelen wel de juiste omschrijving, het gevoel dat je dingen moet doen. Dat is iets wat ze volgens mij ook wel stress noemen. Minder stress en chaos in je hoofd. Is ook zo een hoofdstuk waar ik in het boek van Jelle langs kwam. Het gaat dan over een lijst maken met ‘ ‘Getting things done’ lijst maken. Iets waar David Allen ook in zijn boek over schreef en die ik al een aantal keren elders voorbij heb zien komen. Dit werkt eigenlijk perfect. Je maakt een mega to-do list en geef jezelf daar ook ruimschoots de tijd voor. Alles wat je denkt en voelt te willen doen schrijf je op. Mogen ook onmogelijk doelen zijn.

Vervolgens heb je drie categorieën. Eentje is de categorie met dingen die je binnen twee minuten zou kunnen doen. Een categorie met zaken die ingepland moeten worden in de agenda. En een soort mega droom categorie met zaken die eigenlijk gewoon niet kunnen nu of langer termijn werk zijn. Je verdeeld het onder. Lijst twee plan je meteen in, in je agenda. Lijst drie schrijf je actie punten van op. En lijst één begin je direct mee. Je kunt er maar weer klaar mee zijn. Soms moet je van dingen gewoontes maken, dan zijn ze minder zwaar.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: