57 – What is essential?

  1. Identify the essential. 2. Eliminate the rest.

Even heel zwart -wit gezien. Uiteindelijk blijf je met alleen een rugzak spullen over, en als je even kijkt naar de spullen die je echt, echt nodig heb. Past dat eigenlijk vrij goed in een grote rugzak. Madelon, wat loop je nou stom te lullen?
Kijk, soms gebeuren er dingen in je leven die je aan het denken zetten. Bijvoorbeeld, je bent op een bejaarde leeftijd, heb je hele leven gespaard voor allerlei spullen en vervolgens moet je noodgedwongen kleiner gaan wonen. Dat kan om verschillende redenen zijn natuurlijk, of omdat de leeftijd het niet meer toelaat om alleen te wonen, of financieel gezien of omdat je ineens alleen bent? Maar waarom heb je dan al die tijd voor die honderden bordjes gespaard, al die duizenden theedoeken, al die kleding al die tijd? Snap je mijn punt? Ineens denk ik, als ik even naar mijn eigen kamer kijk, waar ik nu alleen slaap, voor mijn planten zorg en de spullen uit de wasmand pak die weer schoon zijn. Ja waarom zoveel zooi in je leven houden waar je uiteindelijk niks mee doet of mee kan. En ja ik weet dat ik nu een heel gevormde blik op het leven heb door de gebeurtenissen die vooral het afgelopen jaar gebeurd zijn. Maar toch brengt het je meer naar de essentie. Investeer in gebeurtenissen en herinneringen en niet in materiele zaken.
Ja en waarom dan al die planten Maddie? ja, dat weet ik ook niet. Het is een soort rustgevend om daar mee bezig te zijn. Maar al die andere zooi, dus in dit geval alles wat er nog meer in mijn kamer is gebruik ik dus niet. Maar ik ben te schijterig (is dat een woord?) om het weg te doen. Want stel je voor? Stel je voor wat? Elke keer zeg ik oke als je die spullen nou 3 maanden niet gebruikt of aangeraakt heb, weg ermee. Maar toch doe ik het niet. Toen ik ging verhuizen nam ik geloof ik buiten al mijn gewone spullen, 12 banenen-dozen met letterlijk zooi mee, en die gingen toen ik weer verhuisde in dezelfde hoedanigheid weer terug. En guess what? Ze zijn er nog steeds. Waarom zijn we als mens, want ik weet dat ik niet de enige ben, zo verzamel-achtig? Bang voor de leegte? Of voor onszelf? Misschien wel bang voor die essentie? Klinkt allemaal heel zwaar, maar dat is het eigenlijk helemaal niet. Het is juist heel eenvoudig en simpel. Ben benieuwd hoe jullie hierover denken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: