47 – Ecosystem

So plant your own gardens and decorate your own soul, instead of waiting for someone to bring you flowers. – Jorge luis borges.

Elke keer als ik in een winkel als Homestock ben zie ik de schitterende ecosystemen van Spruitje. Ik wil ze eigenlijk allemaal hebben, want elk item is uniek. Tegelijkertijd zijn ze vrij prijzig en vind ik het veel leuker om dingen zelf te maken. Dus hup online en kijken of er mensen zijn die dit al gedaan hebben, 1600 verschillende manieren natuurlijk om er eentje te maken. Ik koos voor de makkelijke weg en ging opzoek naar een vaas met een grote opening waardoor ik er nog wel fatsoenlijk met mijn hand in kon. Geen gekke fratsen met lepeltjes aan stokjes of zelf gemaakte knijpertjes om de planten op zijn plek te krijgen. Wie weet voor een volgende maar voor nu even de normale weg.
Wat ik wel wilde was licht erin, want dat is het hele principe van een ecosysteem. Door het licht ontstaat er condens aan de binnenkant van het glas en waardoor de planten dus weer ‘water’ krijgen en dus kunnen groeien.
Ik heb een beetje mijn eigen versie van het ecosysteem gebouwd, mocht je hem ook graag willen maken op een vrij makkelijke manier lees dan nog even verder.

Benodigdheden:
– Glazen vaas.
– Steentjes.
– Actieve houtskool. (gaat schimmels etc tegen, te vinden op de afdeling voor aquariums bij tuincentra)
– Kleine plantjes. (kies plantjes die niet te snel groeien)
– Een fitting + lamp.
– Potgrond.
– Iets wat kan functioneren als deksel boven op de vaas.
Oke let’s start! Alvast excuses voor de foto’s, ik ben dan zo enthousiast dat er weinig tijd over blijft om misschien even een betere achtergrond te kiezen.


Stap 1

Eerst maak je  het glas van de vaas goed schoon, bij mij kwam hij uit de schuur en het stof moet er wel even uit. Droog hem vervolgens af en leg de eerste laag met steentjes onder in de vaas. Deze steentjes had ik toevallig nog in huis, is vooral belangrijk voor de afwatering voor het systeem. Maar je zou ook wat kleinere in een bepaalde kleur kunnen kiezen. Wat onderin de vaas ligt is daarna bijna niet meer zichtbaar. Je hebt ongeveer 4 cm aan stenen nodig.

 

Stap 2

Vervolgens kun je de actieve houtskool op de stenen leggen. Ik had een klein potje gehaald met vrij fijne houtskool . Er zat een gaaszakje bij wat ik eigenlijk open geknipt heb om boven op de stenen te leggen om vervolgens de houtskool hier weer op te leggen. Let op dit geeft af! Strijk het geheel glad en het mooiste is natuurlijk als het gaas niet meer zichtbaar is.

 

 

Stap 3

Na de houtskool kan de potgrond als volgende laag aangebracht worden. Deze laag moet minimaal 8 cm zijn zodat de plantjes genoeg ruimte hebben om te wortelen.  Je zou het ook ongelijk kunnen opbouwen maar ik koos ervoor om alle plantjes op de zelfde hoogte in het systeem te plaatsen.

 

 

 

Stap 4

Dan het leukste werkje, de plantjes plaatsen. Ik had naast de vaas al een compositie gemaakt, om te kijken wat het mooist bij elkaar kleurde in de vaas. Haal de plantjes uit de kweekpotjes, maak een ruimte in de aarde om het plantje te plaatsen en duw de aarde wat aan. Ik heb voor de sier nog wat steentjes er tussen gelegd, dit is niet nodig maar ziet er wel erg leuk uit. In mijn systeem gingen verschillende plantjes die allemaal niet erg veel water nodig hebben. Waardoor ik ze meer overlevingskans geef!

 


Stap 5

Hiernaast het eindresultaat met alle plantjes erin. Ik heb ook begrepen dat gekleurde plantjes, wat zwakker zijn dus heb bewust voor veel groen gekozen. Helemaal leuk.

 

 

 

Stap 6

Nu nog even de schuur in om creatief de deksel in elkaar te zetten. Vrij eenvoudig een gat erin maken, de fitting eraan vast zetten en de lamp erin. En zie hiernaast het resultaat als de lamp al eventjes heeft aangestaan, hij werkt! Het condens ontstaat en loop ook langs de bolling van het glas naar beneden. Helemaal leuk, en uiteindelijk dus grotendeels gemaakt van spullen die ik al had!

Heb jij nou ook al eens een ecosysteem gebouwd? Laat het me weten, ik wil er nog eentje gaan bouwen als ik in mijn eigen huisje gaat die op de grond kan staan. Dus dat mag een hele grote worden! Dus alle tips en ideeën zijn welkom!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: